EAPEnergieAdviesProcedure

Wat is een energieaudit?

In een woning kan vaak op een eenvoudige manier veel energie bespaard worden. In de eerste plaats moet worden uitgezocht waar de grote energievreters zich bevinden. Zodra die bekend zijn, kan worden gezocht naar maatregelen en oplossingen om het energieverbruik terug te schroeven.

Een energieaudit geeft antwoord op de vragen waar, hoeveel en op welke manier energie in uw woning kan worden bespaard. In een energieaudit kan een onderzoek gebeuren naar het verwarmingssysteem, de isolatie van de woning, het gebruik van zonne-energie,... Kortom, de volledige energiehuishouding van de woning wordt doorgelicht.

Bent u van plan uw woning te renoveren dan is dit het aangewezen moment om een energie-audit te laten uitvoeren. De concrete tips kunnen u op termijn duizenden euro's besparen.

Erkenningsregeling

Het Vlaams Gewest werkte een erkenningsregeling uit voor de energiedeskundigen voor woningen. Zo bent u zeker dat het geleverde advies betrouwbaar is.

Energieadviesprocedure en software

Erkende deskundigen worden verplicht een softwarepakket te gebruiken om deze audits in eengezinswoningen uit te voeren. De audit gaat dieper in op de energetische aspecten van:

 

 

Optioneel kunt u vragen aan de deskundige ook de ventilatiebehoeften van uw woning in kaart te brengen of na te gaan hoe het zomercomfort kan verhoogd worden.

Uw voordeel door het laten uitvoeren van een audit

 

Kwaliteitsgarantie

De overheid ontwikkelde een computertoepassing, verplicht te gebruiken door de energiedeskundige.  De energiedeskundige volgde een gespecialiseerde opleiding om deze toepassing correct te gebruiken en een degelijk energieadvies te geven.

Werkwijze

De energiedeskundige komt bij u thuis langs om de woning energetisch in kaart te brengen

 

 

U kunt het bezoek ter plaatse vergemakkelijken door:

 

 

De energiedeskundige voert de verzamelde gegevens in de software in en bereidt het adviesrapport voor.

De energiedeskundige bezorgt u het rapport dat bestaat uit drie luiken:

 

 

De energiedeskundige bezorgt u eveneens zijn factuur, samen met een fiscaal attest. Dit fiscaal attest wordt samen met een kopie van de factuur opgenomen in de bijlage van uw belastingsaangifte van het jaar volgend op de uitvoering van de energieaudit.

Kostprijs

De kostprijs van een energieaudit is afhankelijk van het type woning en varieert tussen 200 en 600 euro incl BTW.

 

 

Bron: www.energiesparen.be